Saturday, October 4, 2014

Buredzici

Jos jedno fino tradicionalno jelo. Postoje razliciti nacini za razvijanje kora za buredzike, opisacu jednostavniji nacin pripreme.



Potrebni sastojci:

400 gr brasna
2 dl vode
1 jaje
1 kasika ulja
prstohvat soli
ulje za premazivanje

Za nadjev:

600 gr mljevenog mesa
1 velika glavica luka
1/2 male kasike soli (ili po ukusu
1/4 male kasikice bibera

Za zaljev

2 dl vode
1 kasika putera ili ulja
prstohvat soli
prstohvat bibera

Za premazivanje

2 cehna bijelog luka
1 dl kajmaka ili milerama

Izrada:

Ako imate stoni mikser stavite sve sastojke za koru u njega I ostavite da uradi posao za vas. Tijesto ne moze biti ljepivo, mora se dobr izrditi I po malo dodavati brasna dok ne dobijete glatko I elasticno tijesto koje se ne lijepi.

Premazite uljem I ostavite stajati bar pola sata na toplom.

Luk ocistiti I izrendati, dodati so I biber.

Tijesto podijeliti na 4 dijela  I ostaviti da odstoji jos jednom bar 10 minuta.

Razvaljati tanko tijesto presipajuci skrobom. Podijeliti na dva dijela I  po rubovima stavljati nadjev u kupicama ostavljajuci 1 cm ili malo vise prostora izmedju. Urolati pa sjeci po razmacima izmedju kupolica.

Svaki komad malo razvuci, te viska tijesto fino zaviti ispod mesnih hrpica da dobijete kao kruzic. Redati u pomascenu tepsiju ukrug, pocinjuci od sredine. Premazati uljem ili puterom I peci.



Buredzike peci na jacoj temperature da fino porumene, bar 30 minuta. Pecene buredzike preliti zeljevom I vratiti u rerun da upije, I pita se dopece.

Gotovu pitu premazati pripremljenim mileramom I kajmakom u koju smo ureckali 2 cehna bijelog luka.

No comments:

Post a Comment