Friday, October 3, 2014

Bulbul Yuvasi baklava

Nedavno je moja draga prijateljica Skusst postavila recept za Bulbul Yuvasi baklavu. Baklava je veoma lijepa I ukusna, ali ono sto je narocito za ovu baklavu da je tako malena da moze da stane na prst. Iako ja nisam pravila veliku tepsiju, pravila sam u tepsiju za tart, znaci veoma malu, prenosim recept u cijelosti jer je veoma fin.


 

Sastojci:

500 gr jufke za baklavu
400 gr oraha
120 gr putera
malo ulja
700 gr secera za agdu
voda za agdu
50 gr pistaca
limun za agdu

Izrada:

Agdu pripremimo tko da secer istresemo u srednje veliku serpu i dodamo vodu dva prsta iznad ruba secera, te kuhamo na najacoj vatri oko 15 minuta.


 
Otopimo puter sa malo ulja.


Sameljemo orahe i dodamo 4 zlice secera te izmjesamo.

Kore za jufku prerezemo na cetiri dijela.
Dobili smo cetiri pravougaonika

 Dva pravougaonika pokrijemo sa vlaznom krpom ili prozirnom folijom da nam se jufka ne osusi.

 Kod ostala dva premazemo 1/3 sa puterom.
 
Zatim dodamo orahe.
 
 
 
Na pocetak jufke stavimo tanji stapic.( ja sam koristila kineske drvene stapice- pribor za jelo)

Uvijemo do kraja
Zatim s obje strane guramo jufku prema sredini da nam se nabora.
Prerezemo na dva jednaka dijela.
Pazljivo sastavimo krajeve da dobijemo takozvano gnijezdo
Gnijezda stavljamo u okrugli pleh promjera 38 cm. Krenemo od sredine, zatim u krug.
Pecemo u predhodno zagrijanoj pecnici na 170 stepeni 10 minuta, zatim smanjimo vatru na 140 i pecemo da lijepo porumeni. Ja samo sve ukupno pekla oko 35 minuta. Sve zavisi od pecnice koliko ce se dugo peci. Ova baklava je tanka i ne treba joj mnogo da se ispece.
Zalijete vrucu baklavu sa mlakom agdom i ostavite da se ohladi.
Nakon toga sameljete pistace i ukrasite
/slika/1954909/
Prijatno i uzivajte uz ovu orijentalnu slasticu.

2 comments:

  1. Bebo, svaka čast, treba imati živaca za ovo.Izgleda fantastično.

    ReplyDelete
  2. u pravu si Milice bas treba imati zivaca, previse je pipkavo za mene ,I bilo sam sretna da sam pravila u temsiji za tart, tako da sam zavrsila koliko-toliko brzo...

    ReplyDelete