Sunday, October 12, 2014

Jagoda jogurt kolac

Fini lagani jogurtasti kolac sa jagodama, ali moze bilo koje sezonsko voce, mislim da bi bio odlican sa visnjama ili borovnicama...
 
 
Za biskvit:

50 gr brasna
10 gr kaka
1/2 kasikice praska za pecivo
2 kasike vode
60 gr secera
3 jaja
prstohvat soli

Za kremu:

200 gr jagoda
750 gr grckog jogurta (ja sam imala 500 ml)
1 zelatina
1 vanillin secer
1 limun secer
2-3 kasike secera u prahu
3 kasike vode za otopiti zelatinu

Za zele od jagoda

500 gr jagoda
1 zelatina
2-3 kasike secera u zavisnosti koliko su jagode slatke

Za biskvit pomijesati suhe sastojke. Rernu ukljuciti na 350 F. Pripremiti lim velicine 25x14x7, nauljiti I obloziti papirom.

Mutiti bjelanca sa malo soli dok ne dobijemo fini saum, pa dodavati polagano secer I miksati dok se sve fino ne umuti. Dodati jedno po jedno zumance, miksajuci neprestano. Na kraju dodati vodu, umijesiti sa zicom, veoma lagano, pa dodati suhe sastojke u trecinama kroz sito. Izmedju svakog dodavanja mijesiti zicom veoma pazljivo. Peci 20 minuta pa ohladiti biskvit I prerezati na dva ista biskvita. Po zelji moze se zaliti sa nekoliko kasika gustog soka od jagode ili nekog drugog.

Na dno istog kalupa u kojem smo kolac pekli staviti providnu foliju, tako da prelazi preko stranica sto ce nam olaksati vadjenje kolaca iz kalupa. Staviti jedan biskvit pa isjeckati 200 gr jagoda na biskvit.

Za kremu umijesati jogurt sa secerom, vanillin secerom I limun secerom. Zelatinu otopiti u 3 kasike vode, ostaviti da nabubri, pa je otopiti u mikrovalnoj na 20 sekundi, ili na ringli, ali ne dopustiti da prokljuca. Dodati u kremu, sve dobro izmjesati, najbolje mikserom, pa preliti preko biskvita I jagoda. Ostaviti desetak minuta u frizider da se malo ucvrsti. U medju vremenu pripremiti zele od jagoda.

Za zele od jagoda, zelatinu potopiti u 3 kasike vode I ostaviti da nabubri. Od jagoda napraviti pire u food procesoru, pa dodati secer. Zelatinu otopiti u mikrovalnoj ili na ringli, pa dodati u pire od jagoda. Ostaviti da se malo ucvrsti, nekig 10tak minuta, pa preliti preko drugog biskvita koji smo stavili na kremu.

Ostaviti da se sve ucvrsti 3-4 sata, posluziti hladno.



No comments:

Post a Comment