Sevdidzan baklava je je veoma fina baklava, ali se prilicito se razlikuje od klasicne baklava. Postoje varijacije kod ove baklave, na primjer Mostarska sevdidzan baklava u kojoj se dodaju orasi.
Potrebni sastojci:
1 pakovanje jufke za baklava (ili domaca jufka da mozete pokriti lim bar 10 puta
1 solja secera
1 pakovanje putera (250 gr)
6 jaja
1 solja ostrog brasna, moze I cornstarch (nisesta ili skrob)
Za zaljev:
500 ml vode
500 gr secera
1 limun
Domace maslo za premazivati kore
Solju secera umutiti sa jednim puterom (moze se koristiti kiseli ili slatki kajmak umjesto putera a mascarpone sir je najljepsa varijacija na ovu temu). Dodavati jedno po jedno zumance neprestano mijesajuci. Dodati brasno u dva navrata. Na kraju dodati cvrsto umucen snijeg od bijelanaca, polako mijesajuci da vam masa ne spadne.
Na dno lima staviti 5 do 6 kora, svaku premazujuci obilno rastopljenim domacim maslom. Na to staviti kremu. Na kremu staviti 5-6 kora svaku premazujuci maslom.
Isjeci baklava ostrim nozem veoma pazljivo ne pritiskajuci previse.
Peci 10-15 minuta na 200 C, smanjiti temperature na 170 I peci jos 15tak minuta u zavisnosti od vase rerne.
U isto vrijeme kad smo stavili pitu da se pece staviti zaljev da se kuha polagano sa kriskicama limuna.
Izvaditi baklava I sacekati da se malo ohladi, ne mora skroz, pa je zaliti vrelim zaljevom.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment