Kod nas ne moze proci niti jedan praznik il rodjendan bez sare u kiselom kupusu. U stvari jedino je I pavim na praznike, ono da uvijek ima nesto sto se moze podgrijati I staviti na sto. Sarma je jedno od onih jela koja su sve bolja sto duze stoje.
Potrebni sastojci:
1 tegla kiselog kupusa
1 kg mesa sa najmanjim postotkom masnoce
350 gr rize
1 velika glavica crnog luka
4 cehna bijelog luka
1 kasika sjeckanog persunova lista
3 manje mrkve ili 2 vece
1 paradajz
so, biber po ukusu
komad suhog mesa
2 kasike putera
2 kasike ulja
1 mala kasikica crvene paprike
Izrada:
Rizu oprati I dodati mesu. Dodati ulje I sve ostale zacine, oba luka I mrkvu izribati na krupni ribez. Zaciniiti po ukusu. Ja uvijek nekako probam jeli dovoljno slano.
List kupusa ovlas oprati u ledenoj vodi kako sarma ne bi bila previse kisela. Listove sjeci na velicinu dlana I stavljati malu kasikicu nadjeva. Zamotati kao rolat, a onda stranice ugurati unutra. Sarma treba da bude malo cvrsce zamotana kako se ne bi odvijala.
Na dno serpe staviti dvije kasike putera. Redati sarmu okolo a sredinu ostaviti praznu da mozete staviti preostale listove kupusa pomijesane sa suhim mesom.
Ja sarmu cesto pecem u rerni, zajedno sa filovanim paprikama ili bosanskim loncem, jer mi obadvije posude mogu stati u rerun u isto vrijeme, tako stedim na vremenu. Lakse je peci u rerni nego krckati na ringli, samo treba cesto provjeravati imali dovoljno vode kako ne bi ostala suha. Ne treba previse dodavati vode tek toliko da prekrije sarmu. Moje sarmice nemaju nikakav saft jedemo ih samo tako, I nemaju nikakve zaprske.
Kuham ih oko 2-3 sata, ali prvo ih provrim na ringli pa onda kuham na 175 C u rerni.
Posluziti same ili sa pire krompirom kao prilogom.
No comments:
Post a Comment