Baklava je jako fina I neobicna, toplo preporucujem.
Potrebni sastojci:
1 pakovanje gotovih kora
1 maslac
300 gr oraha
300 gr ociscenih I malo proprzenih jabuka sa soljom secera I kasikicom cimeta
300 gr sjeckanih sljiva
1 pakovanje mascarpone sira, umcenog sa 1 malom soljicom vrhnja za kuhanje(oko 230 gr)
Zaljev:
750 gr secera
700 ml vode
1 limun
Izrada:
U zavisnosti koliko imate kora, staviti 4 kore na dno, svaku premazujuci puterom. Nakon prve cetiri kore staviti suhe sljive koje smo isjeckali. Staviti 3 kore pa staviti fil od sjeckanih oraha. Ponovo staviti 3 kore pa staviti fil od sira. Prekriti sa 3 kore I staviti fil od jabuka. Ja sam imala nesto vise kora pa sam promijenila originalni recept, stavila sam prvi I zadnji presip sa orasima a ostali filovi su mi bili u sredini, sljive, jabuke pa sir.
Na vrhu treba da budu najmanje 3 kore, ja obidno stavim 4 na dno I na vrh ako imam dovoljno kora. Svaku koru obavezno premazati puterom. Peci oko 50-60 minuta na blagoj temperature, vise susiti nego peci, Mlaku baklava preliti vrelim zaljevom,
Zaljev kuhati 10tak minuta, treba da bude malo gusci ali ne pregust sirup kao kod ostalih baklava.
Baklavu sa jabukama sam pravila, takođe sa šljivama ali nisam nikad stavljala zajedno...Ti si majstor za sečenje baklave.
ReplyDeletehvala Milice, ja sam pravila isto sa sljivama I orasima, ali nikad jabuke I sir nisam dodala, ova je veoma drugacijeg okusa I neobicna skroz, vise mi lici na neki kolac nego baklava :)
ReplyDelete