Sunday, October 5, 2014

Begova baklava

Baklava je jako fina I neobicna, toplo preporucujem.



Potrebni sastojci:

1 pakovanje gotovih kora
1 maslac

300 gr oraha
300 gr ociscenih I malo proprzenih jabuka sa soljom secera I kasikicom cimeta
300 gr sjeckanih sljiva
1 pakovanje mascarpone sira, umcenog sa 1 malom soljicom vrhnja za kuhanje(oko 230 gr)

Zaljev:

750 gr secera
700 ml vode
1 limun

Izrada:

U zavisnosti koliko imate kora, staviti 4  kore na dno, svaku premazujuci puterom. Nakon prve cetiri kore staviti suhe sljive koje smo  isjeckali. Staviti 3 kore pa staviti fil od sjeckanih oraha. Ponovo staviti 3 kore pa staviti fil od sira. Prekriti sa 3 kore I staviti fil od jabuka. Ja sam imala nesto vise kora pa sam promijenila originalni recept, stavila sam prvi I zadnji presip sa orasima a ostali filovi su mi bili u sredini, sljive, jabuke pa sir.

Na vrhu treba da budu najmanje 3 kore, ja obidno stavim 4 na dno I na vrh ako imam dovoljno kora. Svaku koru obavezno premazati puterom. Peci oko 50-60  minuta na blagoj temperature, vise susiti nego peci, Mlaku baklava preliti vrelim zaljevom,

Zaljev kuhati 10tak minuta, treba da bude malo gusci ali ne pregust sirup kao kod ostalih baklava.

2 comments:

  1. Baklavu sa jabukama sam pravila, takođe sa šljivama ali nisam nikad stavljala zajedno...Ti si majstor za sečenje baklave.

    ReplyDelete
  2. hvala Milice, ja sam pravila isto sa sljivama I orasima, ali nikad jabuke I sir nisam dodala, ova je veoma drugacijeg okusa I neobicna skroz, vise mi lici na neki kolac nego baklava :)

    ReplyDelete