U bosni ne postoji pecivo kao sto su oni, a posebno ne da su napravljeni od sourdough startera. Iako sam ja dodala nesto sode, jer u sourdough muffin ide I soda bikarbona, ipak najvise se osjeti sourdough u njima, iako nisu ni malo kiseli.
Odlicni su za zamrznuti, ali prethodno ih presjecite na pola, I tako direktno iz zamrzivaca staviti u toster.
Tradicionalno se sluze sa topivim sirom, jajetom na oko, I salamom, ali mogu se servirati kako god pozelite. Blago ih prepecite na tavi ako su svjezi kako bi se sir brze otopio.
Potrebni sastojci;
2 3/4 cups brasna
1 cup mlijeka
1/2 cups sourdough startera preostalog
1/2 kasikice soli
1 kasika secera
3/4 kasikice sode bikarbone
semolina brasno za posipanje
Izrada:
Umijesiti 2 cups brasna, 1 cup milijeka I sourdough. Ostaviti da nadolazi 6-8 sati ili preko noci. Naredni dan dodati so, secer I sodu bikarbonu I umijestiti u tijesto.
Dodati jos 1/2 cup brasna I umijestiti gipko tijesto. Preostalo brasno ostaviti za posipanje.
Razvaljati tijesto 1.5 cm debljine I ostaviti da nadodje 1 - 3 sata.
Peci u tavi sa debelim dnom pet minuta sa svake strane.
Unturasnja temperatura mufinsa treba biti 200 F.
Svakako cete uzivati u ovim pecivima ako se odlucite napraviti ih. Prijatno!
No comments:
Post a Comment