Potrebni sastojci:
500 gr brasna
350 ml mlijeka (50 ostavite i dodajite po potrebi
100 ml vode
50 gr putera ili ulja
1 kasika secera
1/2 kasikice soli
9 gr kvasca
1 bjelance
1 zumance I ostatak mlijeka za premazivanje (oko 3 kasike mlijeka)
susam, curakot, mak za posipanje
Umijesite sve sastojke zajedno pa mijesite pet sest minuta do dobijete glatko tijesto. Pazite da ne dodajete brasna vise nego je potrebno. Poprskajte uljem i pokrijte u cistu zdjelu da nadolazi 1 sat.
Od ovog tijesta mozete dobiti 6 pogacica, ali ja sam napravila 4 pogacice I 4 humberger buns.
Kad je tijesto odstajalo, premjestite ga na dasku, pa bez previse mjesanja, razvucite grubo rukama I onda uvijte u rolu.
Podijelite na 6 jednakih dijelova pa napravite loptice pomazuci se uljem, a ne brasnom.
Stavite u lim koji ste namazali uljem I prestrli papirom, pa pokrijte folijom I ostavite da nadolazi pola sata.
Posle pola sata vrhovima prstiju rastanjite tijesto da dobijete oblik pogace.
Po zelji isarajte, premazite sa umucenim zumancem I mlijekom I ostavite da miruje 1/2 sata.
Ugrijte rerun na 450 F/230 C pa pecite 6 minta na srednjoj resetki. Podignite lim na gornju resetku I pecite dok porumeni, nekih 6 minuta. Ako nije porumenilo dovoljno, iskljucite rerun pa ukljucite samo gornji grijac I pecite 2 minuta na low da porumeni.
Prijatno!
Volite li vi one pot pasta. Bezbroj puta me je spasila, a veoma je brza...
No comments:
Post a Comment