Potrebni sastojci za meat sos:
1 kg fasiranog mesa, koristila sirloin,
1 velika glavica luka
7-8 cesnjeva
2-3 kasike maslinova ulja
1 kg sjeckanog paradajza iz konzerve
4 cups vode/9.5 dl vode
1 kasikica oregana
1 kasikica bosiljka
1 kasika persina
pinch sjeckanog timijana
so, biber, paprika, kajen peper
Beshamel:
70 gr putera
4 kasike brasna
800 gr mlijeka
muskatni orascnic, so, biber
Oko 600 grama lazanje - 2 pakovanja kod mene, 12 listova
Za filovanje:
oko 300 gr sjeckanog paradajza iz konzerve
4 kasike maslinova ulja
2 pakovanja svjeze mocarele/cca 600 gr
1/2 velikog pakovanja rikote/cca 300 gr
3 kasike sjeckanog persuna I bosiljka
4 kasike parmezana
oko 100 gr suhe mocarele ili nekog drugog topivog sira
Izrada:
Uprziti glavicu sitno sjeckanog luka na Teflon tavi da fino porumeni, dodati bijeli luk I prziti tek da zamirise. Dodati ulje, meso I ostale zacine.
Kad je meso fino uprzeno, dodati paradajz I vodu, ostaviti da prokuha, pa smanjiti na nisku temperature. Ostaviti da se kuha istiha 2 sata. Sos ne treba da bude u potpunosti gust, ali treba da bude gusci.
Besamel: Uprziti brasno na puteru tek da zamirise, ali ne dopustiti da porumeni. Zaliti lagano toplim mlijekom, I mijesati zicom da se ne ugrudva. Dodati zacine I ostaviti da provrije.
Slaganje lazanje:
Na dno staviti paradajz iz konzerve pa preliti sa nekoliko kasika maslinova ulja, to ce vam pomoci da se lazanja ne zalijepi za lim.
Na paradajz staviti dvija ili tri lista lazanje, u zavisnosti kakav vam je kalup. Kod mene je malo konusan, pa sam na prvi level stavila 2, drugi I treci 3 lista I na 4 level 4 lista lazanje.
Na listove lazanje prelijte 1/4 sosa od mesa. Na sos stavite beshamel, pa prespite parmezanom I kolutovima svjeze mocarele.
Isto uraditi I sa preostala 3 sloja. Preko posuti rendanom mocarelom ili jos bolje edamom ili kackavaljom.
Prekriti papirom, pa folijom. Ispod kalupa staviti lim u slucaju da bude curilo, da ne uprljate rerrnu.
Peci 1 sat u zagrijanoj rerni na 375F/190c. Skinuti foliju I papir pa ukljuciti gornji grijac na low 5 minuta I dopeci.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment