Ovaj divni francuski klasic vidjam vec dugo na internetu, probam povremeno, ali nekako mi ne legne ili previse cesnjaka ili nesto drugo. Onda sam naletila na Nigellin recept gdje ona u stvari ne guli cesnjak nego ga samo stavi u ljuspi, sto mi se jako dopalo, jer sav taj acid iz bijelog luka ne zavrsi u hrani nego se fino ispece u svojoj ljuspici, i onda samo istisnes i dodas u tanjir koliko god zelis.
- Za meso
- 8 karabataka
- 1 kasikica soli
- 1/3 kasikice suhog oregana
- prstohvat bijelog luka u prahu, bibera i kajen papra
- 3 kasikice senfa
- 4 kasike maslinova ulja
- za grah
- 2 konzerve bijelog graha
- 1 kasika putera
- 2 kasike ulja
- 1 kasika ostrog brasna
- 1 mala soljica kapara
- 2-3 susena paradajza
- 1 kasikica dimljene paprike
- 2-3 kriske limuna
- 2 glavice bijelog luka
- so, biber, kajen papar, timijan po ukusu
- 1 glavica ljubicastog ili luka po vasem izboru
- 1 dl bijelog vina
- 1 dl pileceg temeljca
- 1 kasika sjeckanog persuna
Pustiti da provrije i da se sos pocne zgusnjavati. U medjuvremenu pripremiti meso, ja sam koristila karabatake koje sam ocistila od masnoce, zaciniti i preliti uljem.
Kad je grah provrio, dodati dvije glavice bijelog luka, koje smo prerezali po sirini, kapare, preostali luk, nekoliko kriski limuna i kasiku sjeckanog persuna i timijana.
Preko poredati zacinjeno meso pa ga premazati sa senfom.
Peci 45-50 minuta na 220/425 F.
Pripremiti domaci hljeb u uzivati u ovom super mirisnom i divnom jelu!
No comments:
Post a Comment