Tuesday, April 5, 2016
Kombucha
Kombucha je moje najomiljenije pice, naravno osim vode. Na slici dole mozete vidjeti proizvodnju kombucha. U dvije velike staklenke nalaze se kambuche koje daju oko dva tri litra kambuche sedmicno za sada. Za proizvodnju kombucha morate nabaviti gljivu, ili mozete poceti od kombucha koju ste kupili u prodavnici.
Kombucha je pored kefira, jogurta, kiselog kupusa, miso supe, najveci izvor probiotika, koje nase tijelo treba da bi odrzalo zdravu crijevnu floru, I time cjelokupno zdravlje naseg organizma.
Nemojte da vas buni secer koji se dodaje u kombuchu, jer secer sluzi za proizvodnju I na kraju fermentacije ce biti u potpunosti potrosen, za vas nece ostati nista. Kupite neki prirodni organic secer, jer od toga vam zavisi kvalitet dobivene kombucha.
Gotov proizvod lici po malo na sampanjac, blago kiselkastog okusa I neki mali procenat alkohola u njoj, u zavisnosti koliko dugo ste je ostavili da stoji. Meni vrlo uspjesno zamjenjuje gazirana pica.
U manjoj staklenki je kombucha koju sam pocela od kombucha caja koju sam kupila u health store. U dvije vece staklenke je kombucha koju sam narucila online.
Trenutno trecu I najmanju staklenku koristim da napravim svoj ocat. Vrlo je slican domacem jabukovom sircetu ili octu koje se pravi kod nas od uvijek. Gljiva je veoma slican gljivi koja se proizvede praveci domaci ocat, I koja se cuva iz godine u godinu za pravljenje novog octa. Ocat kombucha je jako ljekovit, I moze se upotrebljavati u sve svrhe u koje koristite jabukov ocat.
Kad ne pravim ocat, onda mi ta treca staklenka sluzi kao hotel u kojoj cuvam kombucha koje su mi viska I koje mogu da dam drugima. U tom caju kombucha moze da ostane godinama, bitno je da je puno ne uzneiravate I da joj nije previse hladno, toplo, I da je ne cuvate blizu drugih fermentisanih proizvoda. Ne stavljajte je u frizider nikad, dobro joj je na kucnoj temperature, dok veoma lose posnosi hladnocu.
Ako zelite poceti svoju kombucha, a nemate gljivu probajte kupiti caj u prodavnici zdrave hrane, ali original, ne neki u koji je dodat bilo koji ukus. Koristite casu kambuche, ostalo mozete popiti. Napravite caj (ja koristim mjesavinu bijelog, crnog, zelenog ili herba mate), dodajte soljicu od kafe secera na litar vode, ohladite i dodajte casu kupljene kombucha. Ostavite negdje u cosku daleko od sunceve svjetlosti dvije sedmice, za to vrijeme bi se trebala kombucha formirati po vrhu tegle. Samo dodajte pola solje secera I ostavite je naredne dvije tri sedmice da sazrijeva I raste.
Potom dobivenu prvu kombucha koristite kao ocat, a gljivu izvadite, operate I nastavite praviti kombucha sa njom. Gljivu malo operate, napravite dva litra caja, ako je kombucha prilicito porasla, dodajte solju od kafe secera I ostavite da sazrijeva sedam dana. Potom ponovite postupak. Dobivenu kombucha mozete naliti u staklene flase I osaviti dodatno da dozrijeva koliko god zelite. Otvarajte flasu dnevno, kako vam flasa ne bi pukla od fermentacije. Kad vam se jacina ucini dobrom, spremite u frizider na neograniceno vrijeme, ne moze da se pokvari.
Znaci ako zelite da pocnete svoju kombucha, imate dva nacina da dodjete do nje. Trazite od nekoga ko je vec uzgaja, jer se ona brzo razmnozava, ili narucite online.
Kombucha se ne pravi u plasticnim posudama, niti se koristi metal. Pazi se da muhe, musice I ostali insekti ne dodju do nje. Sve ostalo manje ili vise joj odgovara, uopste nije osjetiljiva, mozete je imati zauvijek.
Znaci ovo je gotova kombucha od Yerba Mate caja, u kojoj sam dodala nesto chia seeds I ostavila da dodatno dozrijeva nekoliko dana.
U ovu kombucha sam dodala zelenog caja I kasiku meda I ostavila dodatno da sazrijeva.
U ovu kombuchu sam dodala sok od bobicastog voca.
Ovo je original kombucha, u koju nisam nista dodavala a napravljena je od mjesavine bijelog caja I Yerba Mate caja.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment