Saturday, April 9, 2016
Zebra torta
Zebra torta, sa tri boje, vanilla, cokolada I moka, fil je isto pravljen sa tri boje, vanilla bijela cokolada, moka mascarpone, I tamna cokolada ganache. Recept slijedi.
Za kore:
300 gr bjelanjaka
1/2 kasikice soli
1 kasikica emulsifijer
120 gr secera
150 gr brasna
20 gr mlijeka u prahu
50 gr kokosova mlijeka ili vrhnja za kuhanje
30 gr ulja
1/2 kasikice vanile
1 vrhom punu kasiku kaka umijesati sa vodom da dobijemo gustu pastu
1 vrhom punu kasiku instant kafe pomijesati sa malo vode.
Pripremite 8" kalup. Umijesati u bjelanjke sa soli I secerom, dodati brasno I mlijeko u prahu, I na kraju mlijeko I ulje. Mijesati tek toliko da se sve fino sjedini.
Podijeliti masu u tri dijela. U prvi dodati vanilu u drugi kakao I u treci kafu. Pleh namazati uljem ili puterom, posuti brasnom I obloziti papirom za pecenje. Stavlajti naizmjenicno po kasiku svake smjese na sredinu lima. Raditi polako I ostaviti da se tijesto samo razlije u limu kako bi dobili zebra uzorak. Stavite u rernu manju posudu sa vodom, i staviti peci kolac na 350/175 C nekih 40 minuta, kad probodete cackalicom, cackalica treba da ostane cista.
Napravila sam tri ovakve kore, ganache od bijele I tamne cokolade I vanilla mascarpone kremu u koju sam dodala instant kafu prethodno rastopljenu u malo vode I premazivala kolac kako bih dobila tortu. Tacne mjere nisam zapisala, mozda nekom drugom prilikom.
Torta je oblozena ganaz kremom, bez neke posebne dekoracije.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Svidja mi se kombinacija ukusa, a i super izgleda!
ReplyDeletehvala draga, mogu ti reci da je bas dobra, iako nisam neki bas ljubitelj cokoladnih torti, ovoj ne mogu da odolim...
ReplyDelete