Thursday, April 7, 2016
Maslo (krajvlje maslo ili ghee)
Napraviti maslo je zaista jednostavno I brzo. Ukus je fantastican a Kazu da je za regeneraciju jetre potrebno unijeti najmanje 2 kg kvalitetne masnoce mjesecno. Za najkvalitetnije masnoce vaze maslo, maslinovo ulje, kokosovo ulje i laneno ulje. Maslo je proizvod koji se veoma lako pravi od putera ili maslaca (mladog masla drugim rijecima). Neke od najimpresivnijih koristi od masla (staro maslo), ili kako ga svjetski kuhari zovu ghee, kako bi ga razlikovali od drugih proizvoda, je da ima fantasticnu mogucnost da zastiti crijeva, da izbalansira kolesterol level, koliko god nekome to zvucalo cudno, da vam energiju kad ste umorni, da tijelo odbrani od "inflammation" kojekakvih upala u zglobovima, u borbi protiv nekih alergija, zastiti nase tijelo od koje kakvih kronicnih bolesti, poboljsa sveopce zdravstveno stanje, ukljucujuci vid, imuni sistem, i cak da nas zastiti od pojedinih vrsta raka. Trziste prepuno nezdravih masnoca odvuklo nam je paznju od prirodnih proizovda koje su nasi pretci koristili i uvijek bili zdravi. Maslu ne treba frizider, moze stajati do beskonacnosti da se ne pokvari ako je dobro rastopljeno. Moram jos dodati da je malo veoma bogato A i E i K2 vitaminima te drugim vrijednim acidima.
Ja sam se uvijek radovala kad mama topi maslac ili puter i pravi maslo. Kuhinja bi mirisala po maslu i kukuruznom brasnu naveliko, i mamila da se vidi sta se to u kuhinji desava
Iako to nisam vidjela kod drugih, moja mama bi prilikom topljenja putera dodala malo kukuruznog brasna u puter, kako bi upilo tu viska tekucinu iz putera i lakse ga izcistilo od mlijeka koje je zaostalo u puteru. Poslije bi to kukuruzno brasno jeli, tako natplejno u maslo, veoma je slicno cicvari, ako i nije jedna vrsta cicvare. Ako se ikad odlucite da pravite na ovaj nacin, obavezno dobro procijedite maslo, koristeci gusti muslin, naravno kad se maslo skroz ohladi.
Znaci jednostavno uzmite veoma kvalitetan puter i stavite da se topi na srednjoj temperaturi. Budite blizu jer hoce da iskipi. Opjenite prvi put i ostavite da virucka. Kad se pjena pojavi drugi put i maslo se iscisti fakticki je gotovo za upotrebu. Ja ostavim da se jos malo uprzi, ostatci od mlijeka duzim przenjem daju maslu tu specificnu finu aromu. Proces moze biti gotov za manje od 15 minuta.
Dobro ohladite maslo i procijedite ga od ostataka kroz veoma gust muslin. Spremite u tegle i cuvajte ili na sobnoj temperaturi ili u frizideru vas je izbor. Ako cuvate u frizideru bit ce jako tvrd. Ako ste ga pravilno istopili, ukuhali i procijedili nema bojazni da se ikad pokvari.
Kravlje maslo i kokosovo ulje trenutno vaze za najzdravije masnoce. Ja ih koristim podjednako u kuhanju, pola pola, i moji ukucani su super zadovoljni. Iz nekih jela izbacim kokosovo ulje jer jelo bude previse slatkasto (npr grah), ali maslo je obaveza u svemu sto spremam.
Hrana koja se pravi na maslu i kokosovom ulju je daleko, daleko ukusnija, mirisi i ukusi su apsolutno za citav jedan nivo bolji u odnosu na industrijska ulja, bilo koje vrste. Dok maslo i kokosovo ulje podnosi veoma visoke temperature kad je u pitanju przenje, maslinovo ulje i laneno ulje ne podnose velike temperature, posebno kad se hrana przi, i cista grehota ih je koristiti za przenje, jer unistite dobro maslinovo i laneno ulje.
U odnosu na puter, maslo je puno bolje. Prvo podnosi visoke temperature pri przenju da ne gori, a topljenjem se uklone laktosa i kasein tako da oni koji su laktose intolerant mogu slobodno da koriste puter bez bojazni od alergije.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment