Tursija od voca (isto kao I od povrca) je jako ljekovita I dobra za probavni trakt, sluzi ocuvanju crijevne flore I obnavljanju iste, jaca imuni system I pomaze u susbijanju losih bakterija.
Ja u svoju tursiju, pored voca, dodam I jednu kapsulu probiotika. Znaci na teglu od odprilike 2 litra, stavim vodu (ili pola kokosova voda, pola obicna) I dodam voce po izboru, ne previse tek da probiotik ima dovoljno secera da se razvija. Voce obicno ostavim desetak dana, nekad manje nekad vise, onda ga izvadim I pojedem, a dodam novo voce u probiotik.
Prvu teglu probiotik tursije ostavim na kucnoj temperature nekih 48 sati. Potom odspem iz tegle pola tekucine u staklene flase I stavim u frizider do upotrebe. Teglu dolijem sa novom vodom I ako ne dodajem nikakvo voce, onda dodam 1 veliku kasiku secera, kako bi probiotik imao dovoljno hrane do sutra. Svaki dan odlijevam pola vode a pola zadrzim I dolijem novom. I tako iz dana u dan iz mjeseca u mjesec. Secer koji se dodaje u tursiju nije za vas, on se sav potrosi u procesu fermentacije ako sacekate 24 sata da se fermentacija odigra, I dobijete savrseno zdravo pice puno vitamin I minerala bez secera.
Ponekad iscijedim citruse u drugu teglu, negdje oko 1/3 tegle, dodam 1/3 vode I 1/3 tursije iz prve tegle I tako napravim savrseno zdravu orandzinu. Okus je fantastican, secer sav potrosen u procesu fermentacije, a pice je overloaded sa vitaminima.
U ovoj tegli su jabuke, kivi I grozdjice. Obzirom da suho voce sadrzi jako puno secera, dovoljno je dodati saku grozdjica da se probiotik nastavi hraniti naredna dva dana bez mijenjanja vode ili dodavanja secera. Prijatno!
Starinska tursija od smreke:
1 casa smreke
1 limun
1 jabuka
1-2 l vode
po zelji secer kad sluzite smreku
Izrezite limun I jabuku na reznjeve te stavite u staklenku. Na to dodajte smreku pa sve fino nalijte vodom.
Ostavite da kisne sedam do deset dana, pa potom provjerite jel vam dovoljno uskisla. Prostorija bi trebala biti topla, da brze uskisne. Ako vam je dobra kiselost, mozete procjediti I ostaviti u frizider do uportrebe, ili na hladno mjesto.
Smreku mozete koristiti vise puta, samo dodajte novu jabuku I limun.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment