Potrebni sastojci:
1 jaje
100 gr secera
umutiti i dodati
125 gr omeksalog maslaca
125 gr ulja
125 gr pekmeza
1 veliku kasiku pavlake ili milerama
1 cep jabukovog sirceta
manje od pola praska zapecivo
1 vanilin secer
450-550 gr brasna u zavisnositi od jajeta, brasna itd.
Zaljev:
1 litar vode
1 700 gr secera
Umutiti jaje i secer, dodati ostale sastojke osim brasna i sve fino umutiti dok se ne sjedini. Pomijesati pola brasna sa praskom za pecivo pa prosijati u smjesu. Polako dodati i ostatak brasna, ostavljajuci 100 gr sa strane i dodavajuci po potrebi.
Oblikovati hurmadzik, uzimajuci od 45-50 gr smjese, trebate dobiti oko 25 hurmadzika.
Peci 25 minuta na 320, prethodno ugrijte rernu na 350, pa smanjite cim lim stavite u rernu.
U isto rijeme staviti kuhati zaljev. Po zelji moze se dodati pola limuna isjecenog na kolutove i jedan vanilin secer. Kuhati zaljev na laganoj vatri desetak minuta.
Mlake hurmadzike zaliti vrucim zeljevom, ostavljajuci oko 2-3 dl zaljeva. U preostali zaljev dodati 1 dl pekmeza, pa nastaviti kuhati jos 5 minuta da dobijete gusci sirup.Prilikom sluzenja preliti preko hurmasice sirup od pekmeza.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment