Saturday, October 28, 2023

Tres (Seis) Leche

 Ovaj divni kolac pravim jos od djetinjstva. Naravno u to vrijeme nije bas bilo svih ovih vrsta mlijeka, ali nasao bi se slag i slatko mlijeko. Kod mene na kraju nije bio samo sa tri vrste mlijeka nego sa sest i plus komadic maskarpone sira da stabilizuje kremu. Apsolutna rapsodija okusa. Dok sam ga pravila nisam bila bas najzadovoljnija, ali ukus je apsolutno najbolji izmedju svih ostalih Tres Leches koje sam probala u zivotu.



Pripremiti jedan ili dva lima broj 8" za kore, premazati ih sa bakers premazom ili presvuci papirom i premazati uljem pa poprasiti brasnom. (bakerski premaz je 1 kasika brasna, 1 kasika ulja, 1 kasika shortening)

Potrebni sastojci:

6 jaja

220 gr secera

1 kasikica praska za pecivo

1 vanila

120 ml mlijeka

250 gr brasna

prstohvat soli


Zaljev:

1 kondezovano mlijeko (12 oz)

1 evapurated mlijeko 

1 cup punomasnog mlijeka

1 cup cashew mlijeka (ili moze jos jedna konzerva evapurated mlijeka za manje slatku opciju, ili kondezovanog za vise slatku opciju)

zaljev dodajite polagano, kako upija kolac, kad prestane upijati, prestanite dodavati, meni je upio sve.


Krema:

1/2 maskarpone sira

500  ml vrhnja za slag (heavy whipping cream)

3 kasike dulce de leche (ili po ukusu)


Dodatno nekoliko kasika dulche de leche za premaz preko prve kore i za dekoraciju.

Svjeze berries ili cherries za dekoraciju. 


Izrada:

Ukljucite rernu na 350 F (peci 20tak minuta za dva lima ili 35 za jedan - test sa cackalicom)

Razdvojiti zumanca sa bjelancima, pa posebno umutiti, prvo bjelanca sa prstohvatom soli, pa dodavati postepeno 100 gr secera dok ne dobijemo veoma gust saum kao za pavlovu. 

U drugu zdjelu umutiti zumanca sa 100 gr secera da se secer fino rastopi a zumanca posvijetle. Dodati mlijeko, pa sve fino sjediniti. Na kraju dodati prosijane suhe sastojke i ponovo fino sjediniti. 

Bjelanca dodavati u trecinama, polako ne mikserom, polako da se fino sjedini.

Podijeliti na dva dijela ako imate dva lima, ili peci sve u jednom. 

Ako se pece u dva lima, dovoljno je 20tak minuta, a u jednom oko 35 minuta. Provjerite cackalicom.

Cim izvadite iz rerne podijelite na dva dijela pa zaljevajte sve dokle kolac upija zaljev. 

Ostaviti da se ohladi, ja sam stavila u frizider, jer kako je mlijeko hladno nije potrebno dugo da se ohladi. 

Lim kojemu se skidaju stranice obloziti sa acetatnom folijom. 

Umutiti trecinu kolicine sastojaka za kremu. Ja nisam dodavala secera kako sam u kremu dodala 3 kasike dulche de leche i to mi je bilo dovoljno slatko, ali mozete dodati koju kasiku secera u prahu ako volite sladje. 

Staviti jednu koru na dno, pa premazati kremom. Preko iscjediti dulce de leche po vasoj zelji, vise za sladje, manje za manje slatko. 

Staviti drugu koru pa vratiti u frizider, nekoliko sati, najbolje preko noci. 

Umutiti preostalu kolicinu kreme. Skinuti obruc, pa premazati kremom i dekorisati po zelji. Posluziti odmah po zelji!

Prijatno!


Recept za kolac:



Potrebni sastojci:

6 jaja

200 gr brasna (9 punih kasika)

200 gr secera (9 punih vrhom kasika)

5 gr praska za pecivo

1 vanilin secer

prstohvat soli

Za preljev:

1 kondezovano mlijeko (12oz)

1 evaporisano mlijeko (12-14 oz)

1 casa punomasnog mlijeka

Za dekoraciju:

450 ml vrhnja za slag

3 kasike dulce de leche

3 kasike (ili odoka) maskarpone sira (moze i filadelfija)

voce po izboru




Ukljuciti rernu na 170/350 F

Razdvojiti bjelanca od zumanaca. Bjelanca mutiti sa malo soli da pobijele, pa dodavati 1/3 od ukupne kolicine secera u koji smo dodali vanilin secer. Secer dodavati postepeno. Mutiti da se dobije fina i gusta sjajna masa. 

Mutiti zumanca sa preostalim secerom dok se ne dobije svijetla gusta krema.

U brasno dodati prasak za pecivo i prosijati zajedno. 

U trecinama dodavati naizmjenicno brasno i bjelanca, pocevsi sa brasnom. 


Lim 20x30 obloziti sa papirom, pouljiti i posuti brasnom, pa izliti smjesu. 

Peci 30 minuta, provjeriti posle 25 minuta pecenja. Provjeriti cackalicom jeli gotovo. 

Ostaviti da se prohladi. Izbockati tijesto na sto vise mjesta kako bi bolje upilo mlijeko. 


Ohladjeno zaliti sa mjesavinom tri mlijeka. Ostaviti u frizider da se ohladi u potpunosti.

Umutiti maskarpone, 3 kasike dulce de leche i 450 ml vrhnja za slag. Premazati kolac i dekorisati po zelji. Ja sam koristila bademe u listicima, kandirane visnje i dulce de leche. 

Prijatno!

👩🏻‍🍳 



Dulche de Lece

6 jaja
100 gr secera
1 vanilin secer
1/2 praska za pecivo
200 gr brasna

Preljev:
600 ml mlijeka
600 ml kondezovanog mlijeka
300 ml evapurisanog mlijeka
100 ml vrhnja za slag

Za karamel:
200 gr secera
200 gr vrhnja za slag
50 gr putera

Ovaj put kod mene je mjesavina maskarpone sira i vrhnja za slag

Bjelanca umutiti u finu pjenu sa secerom. Lagano dodavati jedno po jedno zumance, pa kad smo dobili finu pjenu pazljivo umjesati prasak prosijan sa brasnom. Lagano umijesati.

Peci u podmazanom plehu 25 minuta na 350 C. Provjeriti cackalicom jeli peceno.

Kolac pustiti da se ohladi, pa ga izbositi viljuskom da sto bolje upije mlijeko. 
Izvadite ga iz lima, pola mlijeka saspite u lim, pa spustite kolac. Ostatak mlijeka prespite preko koalca. Ostaviti da se dobro rashladi. 
Prijatno!




No comments:

Post a Comment