U obliznjem turskom restoranu imaju divnu baklavu sa sirupom od mlijeka. Vrlo je blagog okusa, nije slatka kao tradicionalna baklava, puna mirisa i okusa. Naravno da sam se odvazila da napravim svoju verziju ove baklave ali kao tres leches baklavu :) Toliko je blaga, da skoro mozete obrok zamijeniti sa njom :)
Koristila sam:
1 kore za pitu
oko 400 gr mljevenih i sjeckanih oraha
1 vanilin secer
50 gr secera
1 puter
Zaljev:
1 konzerva evapurisanog mlijeka
1 konzerva kondezovanog mlijeka
daje oko 800 ml
200 ml vrhnja za kuhanje (ja sam zamijenila sa mlijekom od indijskog orascica)
300 ml punomasnog mlijeka
Pazite da sve bude slatko, ako nije dovoljno slatko dodajte secera sve fino zagrijte da se sjedini i toplu baklavu zalijte toplim preljevom. Po potrebi dodajte jos preljeva ako je baklava sve popila.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment