Sastojci potrebni za dagaru:
1 kg mesa, mlade junetine, teletine ili jagnjetine
200 gr buranije
200 gr krompira
2 paprika
3 paradajza
2 glavice crnog luka
5 cehna bijelog luka
2 mrkve
1 person
2 struck celera
3 lovorova lista
so, biber, tucana crvena paprika
3 kasike putera ili 4 kasike ulja
Staviti ulje ili puter na dno posude pa redati meso isjeckano na kocke, preko obje vrste luka, mrkvu, celer, paprika isjeckana na trakice, persin korijen I list, buraniju I na kraju krompir. Sve posoliti, pobiberiti I staviti tucane paprika
Izrezati paradajz (ja svoj I ogulim) I poredati preko krompira, staviti puter preko krompira (izrezati ga u sitne kockice ako je direktno iz frizidera), I poklopiti poklopcem ili pokriti pergament papirom ili folijom, koju malo izbockamo, ne previse, dagara se kuha u pari I staviti u hladnu rerun na 190/380 F I kuhati naredna 2-3 sata. Ovdje voda nije potrebna, jer obicno povrce pusti svoj sok, provjeriti posle sat i po ako nema tecnosti doliti samo decilitar vode.
Ja obicno otvorim dagaru poslije 2 sata da provjerim jeli sve u redu, iako nikad nemam potrebu da nesto dodajem ili oduzimam...
Ovo bih volela da probam, naziv jela mi zvuči poznat, ali zemljani lonac nisam juče našla.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete