Thursday, August 7, 2014

Dagara (tagara, tagarica)

Dagara, (tagara, tagarica) je naziv za staro jelo spravljeno u glinenoj posudi. Dagara kao rijec znaci drvena posuda dok porijeklo rijeci tagara ili tagarica nisam uspjela odgonetnuti. Radi se o skoro istom jelu, s tim sto je tagarica vise slicna Bosanskom loncu, dok se dagara sprema od vise vrsta povrca.




Sastojci potrebni za dagaru:

1 kg mesa, mlade junetine, teletine ili jagnjetine
200 gr buranije
200 gr krompira
2 paprika
3 paradajza
2 glavice crnog luka
5 cehna bijelog luka
2 mrkve
1 person
2 struck celera
3 lovorova lista
so, biber, tucana crvena paprika
3 kasike putera ili 4 kasike ulja



Staviti ulje ili puter na dno posude pa redati meso isjeckano na kocke, preko obje vrste luka, mrkvu, celer, paprika isjeckana na trakice,  persin korijen I list, buraniju I na kraju krompir. Sve posoliti, pobiberiti I staviti tucane paprika
Izrezati paradajz  (ja svoj I ogulim) I poredati preko krompira, staviti puter preko krompira (izrezati ga u sitne kockice ako je direktno iz frizidera),  I poklopiti poklopcem ili pokriti pergament papirom ili folijom, koju malo izbockamo, ne previse, dagara se kuha u pari I staviti u hladnu rerun na 190/380 F I kuhati naredna 2-3 sata. Ovdje voda nije potrebna, jer obicno povrce pusti svoj sok, provjeriti posle sat i po ako nema tecnosti doliti samo decilitar vode. 

Ja obicno otvorim dagaru poslije 2 sata da provjerim jeli sve u redu, iako nikad nemam potrebu da nesto dodajem ili oduzimam...

 

2 comments:

  1. Ovo bih volela da probam, naziv jela mi zvuči poznat, ali zemljani lonac nisam juče našla.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete