1 kom jufke za pitu
FIL SA GLJIVAMA
2 pakovanja gljiva po ukusu (oko pola kilograma
1 glavica luka
6 kasike bijelog vina
1/2 sole kokosijeg temeljca
3 kasike putera
1 kasikica sjeckanog ruzmarina
sol, biber, vegeta
FIL SA SIROM
500 gr sira (koziji po receptu)
2 jaja
2 kasike vrhnja za kuhanje
sol po ukusu
FIL SA PAPRIKAMA
1 glavica luka
3 paprike
so, vegeta po ukusu SOS OD BALSAMIC VINEGAR
1 casa balsamic vinegar
1 kasika sjeckanog ruzmarina
I JOS puter I maslinovo uje za przenje I premazivanje kora
Izrada:
Isjeckati luk i gljive, rastopiti 2-3 kasike putera u tavi, dodati luk, gljive, vino, temeljac i zacine i ostavtiti da se krcka.
Isjeckati luk i paprike sitno, staviti u tavu na 2-3 kasike maslinova ulja, dodati zacine i ostaviti da se przi 10tak minuta na srednjoj temperature.
Dod se gljive i paprike prze izmiksati sir sa jajima, tecnim vrhnjem i malo soli.
Podijeliti kore na 4 dijela (trebalo bi biti 8 kora izmedju svakog sloja ali ja sam stavljala 4.
Filovati kore premazujuci svaku sa puterom ili uljem po zelji. Na dno staviti 8 jufki premazujuci svaku posebno, staviti fil od gljiva, pa osam jufki pa fil od sira, osam jufki, fil od paprika, osam jufki. Isjeci ostrim nozem na rombove i peci na 375 F, 45 minuta ili dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Dok se baklava pece prokuhati balsamic vinegar sa ruzmarinom 5 minuta dok ne dobijete gust sos (ne dopada mi se miris ovoga u kuci previse je jak a ne dopada mi se ni ukus -)
Ostaviti baklavu da odstoji 10tak minuta prije serviranja.
No comments:
Post a Comment