Sunday, August 10, 2014

Pita sa paprikama, sirom i gljivama

Ova pita je zahtjevna I potrebno je prilicito vremena I namirnica da se napravi, ali je vrhunska po okusu, Toplo preporucujem



1 kom jufke za pitu 
                                                                                                                                                        
  FIL SA GLJIVAMA

 2 pakovanja gljiva po ukusu (oko pola kilograma

 1 glavica luka                                                           

 6 kasike bijelog vina

1/2 sole kokosijeg temeljca

3 kasike putera                                                           

1 kasikica sjeckanog ruzmarina

 sol, biber, vegeta                                                         
 
FIL SA SIROM
 
500 gr sira (koziji po receptu)

2 jaja                                                           

2 kasike vrhnja za kuhanje                                                           

sol po ukusu                                                         
                                                                                            
FIL SA PAPRIKAMA

 1 glavica luka

 3 paprike                                                           
                                                                                                                                                               so, vegeta po ukusu                                                            

SOS OD BALSAMIC VINEGAR

 1 casa balsamic vinegar

 1 kasika sjeckanog ruzmarina
                                                                                            
I JOS puter I maslinovo uje za przenje I premazivanje kora

Izrada:

Isjeckati luk i gljive, rastopiti  2-3 kasike putera u tavi, dodati luk, gljive, vino, temeljac i zacine i ostavtiti da se krcka.


Isjeckati luk i paprike sitno, staviti u tavu na 2-3 kasike maslinova ulja, dodati zacine i ostaviti da se przi 10tak minuta na srednjoj temperature.

Dod se gljive i paprike prze izmiksati sir sa jajima, tecnim vrhnjem i malo soli.

Podijeliti kore na 4 dijela (trebalo bi biti 8 kora izmedju svakog sloja ali ja sam stavljala 4.
Filovati kore premazujuci svaku sa puterom ili uljem po zelji. Na dno staviti 8 jufki premazujuci svaku posebno, staviti fil od gljiva, pa osam jufki pa fil od sira, osam jufki, fil od paprika, osam jufki. Isjeci ostrim nozem na rombove i peci na 375 F, 45 minuta ili dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Dok se baklava pece prokuhati balsamic vinegar sa ruzmarinom 5 minuta dok ne dobijete gust sos (ne dopada mi se miris ovoga u kuci previse je jak a ne dopada mi se ni ukus -)

Ostaviti baklavu da odstoji 10tak minuta prije serviranja.

No comments:

Post a Comment