5 casa bijelog mekog brasna
casa heljdinog brasna
1 casa razenog brasna
1 kasikica soli
1 jaje
3 kasike ulja
topla voda da se umjesi mekano tijesto.
Za fil:
2.5 do 3 dl pavlake ili milerama
3 dl ulja
1/4 kasikice soli
Za preljev:
3 kasike ulja
1 dl mlijeka
3 kasike pavlake ili milerama
pinch soli
Zamijesiti glatko tijesto od navedenih sastojaka, premazati uljem, prekriti prodnom folijom I ostaviti na toplom najmanje pola sata.
Umijesati sastojke za fil, kolicina fila ce prvenstveno zavisiti kolike kore razvucete. Podijeliti tijesto u 4-5 dijelova, tako da prva jufka bude nesto manja od ostalih, da kad je razvucete bude nesto veca od pleha u kojem cete peci maslenicu. Pvu jufku staviti u namazan pleh tako da krajevi vire van pleha. Premazati najdjevom I ostaviti na kraj stola. Razvlaciti jufku po jufku, rezati u manje komade I slagati u pleh. Svaku premazati pripremljenim nadjevom. Kad smo potrosili sve jufke, saviti one krajeve koje smo ostavili da vire preko I premazati nadjevom.
Peci 40 minuta na 435 F. Ako nije dovoljno porumenilo povecati temperature I peci jos nekih 10tak minuta.
Pripremiti zaljev tako sto mlijeko provrimo te dodamo kiselo vrhnje I nekoliko kasika ulja, I tem prstohvat soli.
Pecenu maslenicu ocijediti kompletno od ulja te je preliti pripremljenim zaljevom I vratiti u rerun jos 5 minuta. Izvaditi iz rerne, pokriti lanenom krpom nekih 5-10 minuta I uzivati u divnoj maslenici.
Pecenu maslenicu ocjediti kompletno od ulja te je preliti pripremljenim zeljevom i vratiti u rernu jos 5 minuta.
Mi smo je danas jeli uz mladi grah bez mesa. Neki. Drugi uz casu ledenog mlijeka. Treci uz casu kiselog mlijeka. Kombinacija izbora je na vama.
No comments:
Post a Comment