Potrebni sastojci:
3-4 mlade tikvice - zukini
1/4 kg mljevenog mesa1 glavica luka
2 cehna bijelog
1 paprika
2 jaja
2 dl pavlake
1/2 - 1 dl vrhnja za kuhanje
50 gr feta sira
1 vezica kopra
so, biber
brasno za umakanje tikvica
Priprema"
Tikvice ako su mlade nije potrebno guliti. Isjeci ih na pola po duzini, pa isjeci na uske snite. Posoliti I ostaviti u cjediljku da se cijede dok pripremamo meso.
Uprziti luk na malo ulja, da postane staklast, pa dodati sitno isjeckanu paprika, meso I bijeli luk. Zaciniti po zelji. Prziti na umjerenoj temperature dok se fino uprzi.
U medjuvremenu preprati tikvice od soli I iscijediti vodu ne stiskajuci previse da ne iskidamo trakice. Ostaviti na kuhinjski ubrus da se prosuse, pa ih umakati u brasno I slagati u puterom namazen lim za pecenje. Na pola kolicine staviti uprzeno meso. Zavrsiti sa drugom polovinom tikvica.
Premazati mjesavinom ulja I putera I peci na 410 F/220C do lijepe rumene boje, nekih 25 minuta.
Umutiti 2 jaja sa kiselim vrhnjem I dodati kopar fetu I blago posoliti I popapriti.
Preko pecenih tikvica prvo istresti malo vrhnja za kuhanje pa preko toga jaja sa kiselim vrhnjem.
Vratiti u rerun na jos 10-15 minuta da se fino zapece I porumeni.
Po ovom receptu tikve se ne prze posto se umoce u brasno, mada sam probala I da ih przim, podjednako su mi fine. Probacu jos da ih isprzim na grilu na suho, kao sto je pomoravka sa trovinim ...pa javim utiske.
Recept je iz starog Bosanskog kuhara.
No comments:
Post a Comment