Potrebni sastojci:
1 pak gotovih jufki - extra thick
1 dl ulja
2 dl vode ili mineralne vode
Fil:
8 komada sampinjona
6 komada krompira serdnje velicine
1 glavica crnog luka
2 cehne bijelog luka
1 kasika sjeckanog persina
so, biber
3 kasike ulja za przenje gljiva I krompira
Isjeckati luk i gljive veoma sitno i prziti na laganoj temperaturi. Oguliti krompir, isjeckati na kockice i dodavati luku i gljivama te preprziti dok ne bude skoro pa skuhano sve. Zaciniti solju, biberom , i dodati list persuna te proprziti jos 2-3 minute.
Pomijesati decilitar vode i ulja, jufke presjeci na 4 dijela, uzduzno i poprecno. Uzimati jednu cetvrtinu, premazati smjesom od ulja i vode i na to staviti drugu cetvrtinu jufke ponovo premazati mjesavinom ulja i vode i staviti 2 kasike nadjeva (koji se vec malo prohladio) prvo uviti naprijed nekoliko puta, pa strane saviti prema unutra, pa zavrsiti sve zajedno naprijed.
Staviti u tepsiju premazanu uljem i peci na 435 F nekih 30 minuta pa smanjiti na 375 i peci jos 1- 15 minuta.
U ostatak mjesavine ulja i vode (ako je ostalo ako nije napraviti opet oko 1/2 dl od obadvoje) dodati malo bibera i staviti na ringlu da prokljuca pa zaliti gibancice. Sacekati 2-3 minuta da gibancici popiju zaljev, te visak zaljeva odliti. Pokriti gibancice papirnim ili lanenim ubrusima i ostaviti 10tak minuta da se malo omeksa i uzivati u ovoj brzoj i ukusnoj piti.
Po zelji moze se premazati kiselim vrhnjem I pomastiti puterom.
No comments:
Post a Comment