Potrebni sastojci:
2 kasike ulja
3 kasike istopljenog putera
2 stalka celera
2 cesnjaka
1 mrkva
600 gr isjeckanih gljiva
1/4 cup brasna
1/4 cup vina
1 1/2 litar vode
1 kasika vegete, ili korisitit temeljac po izboru
1-2 lovorova lista
1/4 cup vrhnja za kuhanje
so, biber, tucana paprika
Ugrijati ulje i puter i dodati im luk. Prziti nekoliko minuta dok luk ne postane staklast. Dodati celer i mrkvu i prziti 5-6 minuta. Dodati gljive i njih prziti nekoliko minuta, pa potom i bijeli luk, te prziti jos koju minutu. Dodati brasno promijesati 1-2 minute, zaliti vinom i pustiti da vri jos minut-dva.
Doliti vodom, staviti zacine i kuhati nekih pola sata dok sve fino omeksa. Izvaditi lovorov list i timijan ako ste dodali u grancici a ostalo usitiniti stapnim mikserom. Dodati vrhnje i dovesti do vrenja jos jednom.
No comments:
Post a Comment