Cicvara je jedno od finih starih jela, ukusna i visokokaloricn, a glavni sastojci za izradu su neka vrsta brasna, kajmak i puter ili maslo . Iz nekog razloga Rogaticani su odlucili da recept malo promijene i umjesto brasna koriste skuhani krompir. Sto se mene tice u potpunosti se slazem sa izborom, iako volim original cicvaru, i ova mi u potpunosti odgovara jer obozavam krompir, i moze se koristiti umjesto priloga nekom finom mesu...
Potrebno za 4 osobe:
1/2 kg krompira
2 kasike masla
1 kasika putera
1 kasikica brasna
2 vrhom pune kasike milerama ili kisele pavlake ili kajmaka
1 solja od caja ili 2 dl mladog sira
1 mala kasikica soli
1/2 vezice persine
Krompir skuhamo u ljusci, ogulimo i samo ga grubo zdrobimo ili kako bi se reklo stucemo.
U tavi rastopimo maslo, dodamo brasno te przimo na srednjoj temperaturi da porumeni pa onda dodamo sir i kajmak i pustimo da se istopi i provrije.
U istopljenu masu dodamo krompir, posolimo po potrebi. Serviramo tako sto napravimo udubljena u krompiru i pomastimo sa vrelim puterom i pospemo sjeckanim persunom.
Rogaticka cicvara bas kao i regularna cicvara moze da se sluzi sama za sebe.
No comments:
Post a Comment