Friday, August 1, 2014

Rogaticka cicvara

Cicvara je jedno od finih starih jela, ukusna i visokokaloricn, a glavni sastojci za izradu su neka vrsta brasna, kajmak i puter ili maslo . Iz nekog razloga Rogaticani su odlucili da recept malo promijene i umjesto brasna koriste skuhani krompir. Sto se mene tice u potpunosti se slazem sa izborom, iako volim original cicvaru, i ova mi u potpunosti odgovara jer obozavam krompir, i moze se koristiti umjesto priloga nekom finom mesu...


Potrebno za 4 osobe:
                                                          
  • 1/2 kg krompira
  • 2 kasike masla
  • 1 kasika putera
  • 1 kasikica brasna
  • 2 vrhom pune kasike milerama ili kisele pavlake ili kajmaka
  • 1 solja od caja ili 2 dl mladog sira
  • 1 mala kasikica soli
  • 1/2 vezice persine

  •  
    Krompir skuhamo u ljusci, ogulimo i samo ga grubo zdrobimo ili kako bi se reklo stucemo.


    U tavi rastopimo maslo, dodamo brasno te przimo na srednjoj temperaturi da porumeni pa onda dodamo sir i kajmak i pustimo da se istopi i provrije.


    U istopljenu masu dodamo krompir, posolimo po potrebi. Serviramo tako sto napravimo udubljena u krompiru i pomastimo sa vrelim puterom i pospemo sjeckanim persunom.



    Rogaticka cicvara bas kao i regularna cicvara moze da se sluzi sama za sebe.

    No comments:

    Post a Comment