Meni najbolji....
Sastojci:
750 junece meso (USA- BRISKET)
250 ovcije meso od vrata
8 cehni bijeli luk
3 kakikice soli
3 kasikice bibera
3 kriske hljeba starog
2 kasikice sode bikarbone
1 dl vode
Supa za lepinju
1 kg kostiju za supu
3 cehna bijelog luka
1 glavica crnog luka
1 kasikica soli
1 vezica persuna
1 kasikica bibera
2 kasike vegete
2 litra vode
Prokuhati 8 cehni bijelog luka u 1 dl vode ohladiti. Procijediti, luk baciti a vodu preliti preko mesa isjeckanog na kockice. Ostaviti da stoji 24 sata u frizideru.
Premljeti meso jednom pa dodati zacine, sodu bikarbonu i hljeb, i samljeti drugi put (neko ceka pa premelje naredni dan, ali mi je lakse ovako.
Izvlaciti cevape kroz modlu i i sjeci na zeljenu duzinu.
Izvlaciti cevape kroz modlu i i sjeci na zeljenu duzinu.
Ostaviti u frizideru da stoje jos najmanje 24 sata prije pecenja, a pozeljno je odstoji 48 sati.Namakanje lepinje: prava svjeza lepinja se inace ne namace, jer to onda nisu sarajevski cevapi. problem je kad je Sarajevo daleko kad se prave ovi cevapi i kad lepinja bude suha i nikako fina jesti a da se ne namoci, onda skuhati supu od kostiju i dobro je zaciniti, so, biber, paprika, persun i vegeta.
Ne odvajati masnocu koja pliva po vrhu nego umociti lepinju u sve to zajedno i staviti na rostilj da voda ispari i lepinja se fino zapece sa obadvije strane.
Ne odvajati masnocu koja pliva po vrhu nego umociti lepinju u sve to zajedno i staviti na rostilj da voda ispari i lepinja se fino zapece sa obadvije strane.
No comments:
Post a Comment